Jakub Grigar má za sebou úspešné rozjazdenie sa na Reunione
Keďže sa vodáci pre reštrikcie na zamedzenie šírenia koronavírusu počas domácej zimnej prípravy nedostali do bazéna či na hladkú vodu, sústredenie na ostrove Reunion malo jednoznačnú métu: „Začínali sme z nuly, čiže pointa bola chytiť grif späť do rúk. Nachystať sa, aby sme po návrate domov mohli ešte viac pracovať,“ uviedol po návrate z ostrova v Tichom oceáne Jakub Grigar.
Už minulý rok si niektorí slovenskí vodní slalomári overili, že podmienky vo francúzskom departamente sú na prípravu vynikajúce. „Kanál je jednoduchý, ideálny na prvé zábery a nápádlovanie čo najväčšieho počtu hodín,“ pokračoval strieborný medailista lanských olympijských hier Tokio 2020.
Nielen voda, ale aj tréningové možnosti popri nej. „Možnosti posilňovne, behu na krásnych miestach s dychberúcimi výhľadmi. Je to jednoducho krásny ostrov s milými ľuďmi, kde sa dá dobre vyžiť aj mimo tréningov.“
Pôvodne poškuľovala skupina trénera Stanislava Gejdoša aj po príprave so zahraničnými sparing partnermi. „Avšak tým, že sme predtým naozaj vôbec nejazdili na vode, sa nám na divokú vodu zvykalo o čosi ťažšie, do techniky sme sa dostávali pomalšie. Takže nakoniec sme trénovali len medzi sebou.“
Aj energie na poznávanie okolia zostávalo popri tréningovej rutine pomenej.„Keďže som sa snažil dať do tréningov maximum, veď nakoniec, rozjazdenie nie je jednoduché, skončil som unavený a boľavý. Takže môj deň voľna neboli výlety, ale fyzioterapia a iné regeneračné prostriedky, aby som si naozaj oddýchol a mohol ďalší týždeň makať.“
Aktuálne trinásty kajakár svetového rebríčka Medzinárodnej kanoistickej federácie ICF sa stihol naučil pár slov po francúzsky. „Aspoň aby som si aspoň vedel objednať v reštaurácii alebo si popýtať vodu v bufete. Ale viac som nepochytil, pretože francúzština je naozaj podľa mňa veľmi ťažký jazyk.“
Známy gurmán a zanietený kuchár si síce domov nedoniesol žiaden recept na miestnu špecialitu, zato si však lokálnu kuchyňu vychutnal plnými dúškami. „Bol som v pár reštauráciách, ktoré ma veľmi zaujali. Veľmi sa mi páčila najmä čerstvosť, že miestni kuchári využívajú more, ktoré majú k dispozícii, pripravujú veľa rýb a morských plodov. Bol to kulinársky zážitok.“
Popri príprave na sezónu, ktorej jedným z vrcholov budú majstrovstvá Európy v kanoistike na divokej vode v rodnom Liptovskom Mikuláši, sa hotuje aj na rolu otca. „S priateľkou Aďkou sme neustále v kontakte, vždy mi posiela výsledky poradní, ultrazvukov a rozprávame sa, ako jej rastie bruško. Je to síce na diaľku, ale snažím sa byť informovaný o všetkom a popri tom si študovať všetky informácie, ktoré sa mi v auguste zídu…“ uzavrel Jakub Grigar.
(luc)
FOTO (jg)