Kajak krossová rampa sa už postavila aj na vodnom areáli Ondreja Cibáka. Nová disciplína prinesie ešte viac vzrušenia a príležitostí pre mladých talentovaných športovcov.

Kajak kross je dynamická a vzrušujúca vodná disciplína, ktorá kombinuje rýchlosť, zručnosť a odvahu. Táto relatívne nová forma vodného športu získava stále väčšiu popularitu medzi nadšencami adrenalínových športov a divákmi po celom svete. Čítaj ďalej a zistíš, čo presne je kajak cross, kde sa konajú súťaže a ako sa môžeš do tohto športu zapojiť aj ty.

Čo je Kajak Kross?

Kajak cross, tiež nazývaný extrémny kajak, je verzia kajakárskeho slalomu na divokej vode, ktorá vznikla v roku 2015. Pretekári v kajak crossu prekonávajú vodné prekážky a bránky podobne ako pri tradičnom slalome, navyše štartujú z rampy viac ako dva metre nad vodou. Súťažia naraz štyria, čo pridáva kontaktný prvok, keďže môžu používať pádla na spomalenie súperov. Pred cieľom musia vykonať eskimáka, teda otočku o 360 stupňov pod vodou. Preteky trvajú približne minútu a postupujúci sa stretnú vo finále. Je to v podstate kombinácia všetkých športov na divokej vode

 

Kajak cross sa rýchlo dostal medzi najprestížnejšie športové podujatia. Americká kanoistická asociácia organizuje výberové konania pre juniorské a seniorské tímy USA, ktorých víťazi reprezentujú krajinu na medzinárodných podujatiach. Medzinárodná kanoistická federácia organizuje významné šampionáty, vrátane svetových pohárov a majstrovstiev sveta, kde sa súťaží aj v kajak crosse. Tieto podujatia ponúkajú možnosť sledovať špičkových športovcov ako Jakub Grigar, Zuzana Paňková, Evy Leibfarth a Jessica Fox.

Prečo je Kajak Kross Taký Populárny?

Kajak kross ponúka jedinečný mix adrenalínu, techniky a súťaživosti, ktorý oslovuje nielen pretekárov, ale aj divákov. Rýchle a napínavé preteky, kde sa poradie môže zmeniť v priebehu sekúnd, vytvárajú dramatické momenty a zvyšujú atraktivitu tohto športu.

 

Ak by ste sa chceli dozvedieť viac o kajak krosse, presné pravidlá tejto disciplíny a potrebné vybavenie, odporúčame navštíviť stránku Red Bull, kde nájdete podrobný sprievodca týmto športom. Viac informácií nájdete tu.